Hogyan válassza ki a megfelelő diffúzort?

Hogyan illatozza be ideálisan a teret?

Ha olyan emberrel találkozik, akinek kellemes illata van, akkor valószínűleg szimpatikus lesz az Ön számára. Ugyanez az elv működik egy tér esetében is. Ha a szoba ahová belép, kellemes illatú, Ön is jó hangulatban van és jól érzi magát. Ezért fontos, hogy a parfümök vásárlásával ne csak a személyes illatra figyeljünk, hanem a környezet aromájára is, legyen szó házról, lakásról, autóról vagy irodáról.

Ahogyan a parfüm biztosítja egy ember kellemes illatát, a diffúzoraink képesek beillatozni az egész teret. Fontos a megfelelő diffúzor kiválasztása aszerint hogy mire van szüksége.

A diffúzoroknak 4 fő típusa létezik: nebulizing (porlasztó), ultrasonic (ultrahangos), heat (hő termelő, melegítő) és evaporative (párologtató). Ezen angol kifejezések alapján rengeteg anyagot talál az interneten. Vizsgáljuk meg közelebbről azok előnyeit és hátrányait. Minden diffúzornak más és más módja van az illat felszabadítására a térben. Alapvetően mindegyik használja az olaj aromáját, de egyesek úgy, hogy vízhez adják, majd elpárologtatják, mások pedig víz nélkül. Ez attól függ, hogy Ön mit részesít előnyben.

Az New Aroma Home kizárólag porlasztó diffúzort használ, mivel ez a diffúzor nem használ vizet vagy melegítést, hőhatást ami fontos előfeltétel, ha nemcsak az illatból, hanem az aromaolaj fertőtlenítő komponenséből is a maximális hatást szeretnénk elérni.

Porlasztó diffúzor (Atomizing, Nebulizing)

A porlasztó típusú diffúzor finom köd formájában szórja az olajat a térbe a diffúzor mechanizmusa által létrehozott nyomáson keresztül. Fertőtlenítő aromaolaj esetében a fertőtlenítő szublimációba lép (ez egy olyan fizikai folyamat, amelyben egy szilárd részecske gáznemű részecskévé válik), és ennek köszönhetően az egyidejűleg az olajjal szétterjedhet a térben. A diffúzor fertőtlenítéssel (a szublimáció miatt már gáz halmazállapotú) olajat szór a helyiségbe, és a természetes légáramlásnak köszönhetően még egy zárt helyiségben is terjed. A diffúzor által létrehozott finom illatos gőz nem változtatja meg a kémiai összetételt, mivel az olajat nem melegíti, csak a térbe juttatja.

Előnyök:

 • a diffúzor nem használ melegítést, így nem sérül az aromaolaj szerkezete, biztosítva van a fertőtlenítés és az aromaolaj maximális hatékonysága
 • a diffúzor nem használ vizet, az olajat nem kell vízbe csepegtetni, így rögtön a térben szóródik szét, nem növeli a levegő páratartalmát sem
 • a legefektívebb módja az olaj térbe juttatásának 
 • az olaj alacsonyabb fogyasztása, mivel az olajat nem hígítjuk vízzel

Hátrányok:

 • a diffúzor magasabb ára

Ultrahangos diffúzor (Ultrasonic)

Ez a típusú diffúzor olyan vizet használ, amelybe olajat csepegtet, és az elektromos frekvencia finom vízgőzködöt hoz létre olajmolekulákkal, amelyek szétterjednek a helyiségben. A diffúzor az olajat negatív töltésű molekulákra bontja, hogy azok a térben pozitív töltésű molekulákkal kombinálódva terjedhessenek szét. Az ultrahangos diffúzor a vizet olajszállítás egyik formájaként használja fel, így az ultrahangos rezgések hatnak a vízre, aminek következtében az olajmolekulák felszabadulnak, és a negatív töltésű részek a vízgőzzel együtt a levegőbe jutnak.

Előnyök:

 • nincs melegítés, így biztosítva van az olaj minősége
 • nedvesíti a levegőt a víz párolgásával (van aki számára ez hátrány lehet)

Hátrányok:

 • a diffúzor magasabb ára
 • a térbe csak kis mennyiségű olaj jut el, mivel a nagyobb részt vízgőz alkotja
 • nem lehetséges az olaj 100%-os térbe jutása, mivel mindig víz is párolog vele

Melegítő diffúzor (Heat)

A melegítő diffúzor hővel párologtatja az olajat a helyiségbe. Általában az olaj visszacsepeg a vízbe, de ez nem feltétel, az adott diffúzortól függően. Minél több hő keletkezik, annál több olaj párolog el. Másrészt fontos a lehető legkevesebb hő felhasználása, hogy ne csökkentsük az olaj hatásait, vagy hogy ne változtassuk meg az olaj tulajdonságait.

Előnyök:

 • alacsonyabb ár

Hátrányok:

 • a melegítés csökkenti az olaj (esszenciális és fertőtlenítő) hatékonyságát
 • attól is függ, milyen hőmérsékletre melegszik fel az olaj, mivel ezáltal az olaj tulajdonságai is változhatnak

Párologtató diffúzor (Evaporative, Fan-style)

Ez a típus levegő áramlatot használ az olaj szétszórására. Csepegtesse az olajat a diffúzor belsejében lévő szűrőre (betétre), víz használata nélkül. Egy kis ventilátor levegőt fúj térből bele a diffúzorba egy szűrőn keresztül, amelyre olajat visznek fel, ezáltal felgyorsítva az olajrészecskék párolgását a helyiségbe.

Előnyök:

 • csendes, melegítés nélküli, víz nélküli

Hátrányok:

 • az olaj szétszóródása nem ideális, mivel először a könnyebb molekulák szabadulnak fel, a nehezebbek a szűrőn maradhatnak
 • az olaj lassú felszabadulása, kissebb helyiségekre alkalmas
 • karbantartás – a szűrő/alátét állandó tisztításának/cseréjének szükségessége, ha szeretnénk változtatni az olajak illatát

Következtetés:

A fertőtlenítő komponens maximális hatásának elérése érdekében ne keverje a New Aroma Home aromaolajokat vízzel és ne melegítse. Szüksége van egy diffúzorra, hideg diffúziós technológiával, mely tulajdonságoknak diffúzoraink teljesen megfelelnek és tanúsított laboratóriumokban történő tesztelésre is használták, pozitív eredményekkel. – További információ

New Aroma Home diffúzorok

20 m²
100 m²
30 m²